הערה: כל התוכן הנכתב כאן הינו על סמך דעה אישית ושיטוט בנושאים קשורים באינטרנט בלבד. אין לקחת שום דבר כמובן מאליו ויש להמשיך ולחקור את הנושא!
אפשר קצת רקע?
שוק ההייטק לא במצב אופטימלי, במהלך החודשים האחרונים השוק עבר טלטלה של פיטורים מצד אחד והאטה בגיוס עובדים מהצד השני. אם בתקופה רגילה זה מאתגר למצוא עבודה ראשונה בהייטק – אז עכשיו זה כבר ממש קשה.
לא נכנס להאם זה קשור למצב הפוליטי והביטחוני בארץ אבל זה בוודאות קשור למצב הכלכלי העולמי. במצב הנוכחי רוב חברות ההייטק מחפשות להתייעל. חלקן מקפיאות גיוסים וחלקן מנסות לצמצם בהוצאות, סוגרות פרוייקטים ועל הדרך מפטרות מהנדסים עתירי ניסיון. וגם אם חברה לא הקפיאה גיוסים או צמצמה בהוצאות עדיין סביר להניח שיש עליה לחץ כבד להביא תוצאות במהרה. ואין מה לעשות, לגייס ג'וניור (מישהו שזו העבודה הראשונה שלו) זו השקעה לטווח ארוך, לא פעולה שתביא תוצאות מיידיות.
אני בדיוק מחפש עבודה ראשונה בתחום, האם אני בצרה?
התשובה הקצרה היא שזה לא זמן אופטימלי. אבל זה שיש האטה בשווקים לא עוצר את העולם, אנשים עדיין מסיימים ללמוד, מסיימים קורסים, עושים הסבות מקצועיות, פותחים חברות. העולם לא יושב וממתין שמשהו יקרה. ולכן התשובה הנכונה היא שאלה דברים שאנחנו לא יכולים לשלוט בהם ונעשה הכי טוב שאנחנו יכולים ללא קשר למצב השוק.
מה בכל זאת אני יכול לעשות?
- לתכנן לפי הסיטואציה שבה אתם נמצאים.
- לדעת להתפשר.
- להמשיך להשתפר ולהתמקצע.
- להתבלט.
לתכנן לפי הסיטואציה שבה אתם נמצאים
חשוב להבין שזה מרתון ולא ספרינט. יכול להיות שתמצאו עבודה מהר ויכול להיות שלא, ולכן אתם צריכים להתכונן לחיפוש ממושך מהצפוי. למשל, אם אתם זקוקים לכסף אולי עדיף לחפש משרה זמנית לא בתחום בזמן שאתם ממשיכים בחיפושים אחר המשרה הראשונה.
לדעת להתפשר
שוק ההייטק הוא מאוד דינמי. בתקופות טובות זה מאוד נפוץ לשנות תפקידים או להתקדם עם השנים. להתפשר על משרה התחלתית זה לא בהכרח הדבר הכי נורא בעולם, גם אם היא לא בדיוק מה שחלמתם עליו או בתנאים שדמיינתם. גם לנסות תחומים קצת שונים זה לא סוף העולם, רציתם פיתוח תוכנה ולא הולך? אז תנסו ללמוד קצת לראיונות לבדיקות תוכנה, יכול להיות שבסוף תצאו נשכרים ותכירו עוד תחום לעומק.
להמשיך להשתפר ולהתמקצע
כמו שנאמר למעלה, העולם לא עומד מלכת ואתם לא יכולים פשוט לשכוח מהנושא לשנה ואז לחפש מחדש. תשאפו להשתפר כל הזמן, גם אם יש לכם רק כמה שעות בשבוע. שיטת הסיבובים הומלצה בבלוג בעבר ושווה ליישם אותה גם בתקופה זו.
להתבלט
חשוב להגיד, תמיד תהיינה משרות פתוחות. גם עכשיו ישנן משרות פתוחות, אבל פחות, והתחרות היא קשה. אז אין ברירה, חייבים להתבלט. חייבים ללמוד יותר, להתכונן טוב יותר לראיונות ולהיות יצירתיים. אולי אתם מכירים מישהו שמכיר מישהו בחברה המגייסת? תנסו לדבר איתו, מי יודע, אולי זה יעבוד. דרך נוספת – קיבלתם תרגיל בית לפני ראיון? תשקיעו מעבר. תנסו להתבלט.
והכי חשוב: להתאזר בסבלנות. זה יכול לקחת זמן.
מתי זה יעבור?
אף אחד לא יכול לחזות זאת. אם העבר הוא אינדיקציה אז זו לא פעם ראשונה שזה קורה. בשנת 2000 זה קרה, בשנת 2008 זה קרה פעם נוספת וגם כשפרצה לחיינו הקורונה הייתה תקופה קשה. המשותף לכל הפעמים הוא שבסוף השוק תמיד התאושש. זה יכול לקחת כמה חודשים או עשור עד שנחזור לשוק תוסס כמו שהיה לפני שנה ולכן כדאי להעריך מחדש את מצבכם כל כמה חודשים.
טיפים לסיום?
- חיפוש עבודה זו תקופה מורכבת, מתסכלת וקשה לכולם. זה חשוב לזכור שאתם לא לבד!
- תחפשו מישהו לעבור איתו את זה ביחד, אולי מישהו באותו מצב לעידוד ודרבון הדדי.
- תעברו על שלל הפוסטים באתר, יש המון רעיונות ללמידה ועצות שימושיות בנושא.
- תחפשו מנטור. מישהו שכבר עובד בתעשיה ויכול גם לכוון אתכם לכיוונים נוספים. מתקשים למצוא ומיציתם את שלל הפוסטים באתר? אתם מוזמנים לפנות אלי, אשמח לעזור.
- סבלנות, סבלנות ועוד פעם סבלנות.
בהצלחה!