הערה: כל התוכן הנכתב כאן הינו על סמך דעה אישית ושיטוט בנושאים קשורים באינטרנט בלבד. אין לקחת שום דבר כמובן מאליו ויש להמשיך ולחקור את הנושא!
שמות נוספים לתפקיד שיכול להיות ושמעתם עליהם: מפתח תוכנה, מהנדס תוכנה, מתכנת ג'וניור, תכנת, תכניתן, Software Engineer , Junior Software Developer.
הפוסט נועד כהדרכה כללית (מורה נבוכים) לתהליך שצריך לעבור על מנת למצוא עבודה בתחום זה. הפוסט הינו כללי ואם נפשכם חפצה בפירוט נוסף מומלץ ללחוץ על הקישורים המסתתרים בטקסט ולהמשיך לקרוא משם.
1. תיאור התפקיד
תפקידו של מפתח תוכנה הינו לבנות מוצר יציב, באיכות גבוהה ומותאם לדרישות הלקוחות על ידי שימוש בשפת תכנות אחת או יותר.
לדוגמא – אם חברת התוכנה היא גוגל והמוצר שאותו היא מפתחת הינו מנוע חיפוש אזי תפקידו של מפתח תוכנה בגוגל יהיה לכתוב את מנוע החיפוש כך שאם משתמש יחפש את המילה "ישראל" במנוע החיפוש הוא יקבל כתשובה דף חדש עם רשימה של אתרים הקשורים לישראל. הסבר מקיף יותר על מה עושה מפתח תוכנה בעבודה אפשר למצוא כאן או בעמוד הרשמי בויקיפדיה. רוצים לצלול יותר לעומק? מוזמנים להעיף מבט על הסרטון הבא.
בחלוקה גסה ישנם 3 סוגים עיקריים של מפתחי תוכנה:
- מפתח צד לקוח (Frontend Developer) – יוצר את החלק שאותו המשתמש רואה (בגוגל הוא מפתח את עמוד החיפוש אשר רואים כבר בכניסה לאתר).
- מפתח צד שרת (Backend Developer) – יוצר את החלק שמאחורי הקלעים (בגוגל הוא מפתח את כל מה שקורה מאחורי הקלעים בשרתי גוגל בזמן שאתם מחפשים על מנת להראות לכם תוצאות רלוונטיות).
- מפתח אוטומציה (Automation Developer) – יוצר כלים אוטומטיים על מנת לבדוק את עבודתם של מפתח צד לקוח ומפתח צד שרת.
- הערה: יכול להיות ששמעתם את המושג Full Stack Developer – בגדול זה מפתח שמתעסק גם בצד שרת וגם בצד לקוח (ולפעמים גם באוטומציה).
הערה: ישנם תפקידים נוספים להייטקיסט המתחיל, על חלקם אפשר לקרוא בפוסט נפרד (שמדבר על משרות QA) או בלינק הבא.
2. דרישות התפקיד
הדבר הכי חשוב למבקשים לעבוד בתחום זה הינו ניסיון – אם עבדת כבר שנתיים כמפתח תוכנה, יהיה לך קל הרבה יותר למצוא את המשרה הבאה. אבל, איך אפשר למצוא עבודה ללא ניסיון ואיך אפשר להשיג ניסיון ללא עבודה? זו שאלת הביצה והתרנגולת וזו בדיוק הבעיה בה נתקלים בוגרים טריים או אנשים ללא תואר המבקשים להכנס לעולם זה..
אז איך בכל זאת אפשר להכנס לעולם ההייטק ללא שום ניסיון קודם?
דרישות חובה:
- מוטיבציה. זה באמת לא קל למצוא את העבודה הראשונה. זה לא משנה אם אתם רוצים להכנס לעולם ההייטק כי זה מעניין אתכם, אמרו לכם שכדאי או שמעתם שמשלמים הרבה – בכל מקרה תצטרכו לעשות חתיכת דרך בשביל לגרום לזה לקרות
- דוגמא למוטיבציה? בסעיף (1) קישרתי לפוסט ולסרטון המסבירים יותר לעומק על פיתוח תוכנה. תצטרכו להשקיע הרבה בזמן הקרוב ועצם העובדה שאין לכם סבלנות לראות סרטון של שעה (שמסביר מה זה בעצם התפקיד) זו בעיה. אם אתם פחות מעורים בנושא הרלוונטי אני מציע לחזור אחורה ולבקר באותם קישורים.
- ידע בשפת תכנות אחת לפחות!
- לא יודעים איך להשיג את הידע הרלוונטי? קפצו ישר לחלק הבא (לימוד וסגירת פערים)
דברים שיכולים לתת לכם יתרון בעת חיפוש עבודה (כתלות במשרה ובמראיין):
- ידע בסיסי באנגלית – קריאה וכתיבה, אחרת בעיקר תוכלו לעבוד בבנקים או חברות ישראליות שעובדות בעברית בלבד.
- פרוייקטים – כל תוכנה, אתר אינטרנט או משחק שכתבתם בעזרת שפות תכנות יכול לעזור בראיון עבודה, במיוחד אם התוצר מרשים טכנולוגית.
- ידע בתחום – זה לא משנה אם הידע מגיע מהשירות הצבאי, מתואר ראשון במדעי המחשב או מלימודי הסמכה של חברה כלשהי, הוא עדיין מספק יתרון בקבלה לעבודה. גם כל יכולת שרכשתם לבד החל משימוש בכלים אוטומטיים, עבודה בסביבות עבודה שונות ועוד יכולה להוות יתרון.
3. לימוד וסגירת פערים
מהן הדרכים הפופולאריות להשיג את הידע המבוקש?
- קורסים מיוחדים אשר נועדו להכשיר מפתחים – זו יכולה להיות דרך טובה למתקשים ללמוד לבד לאורך זמן. מחירם לא מבוטל והזמן שהם דורשים הינו רב, אך הם יכולים להיות מקפצה וסביבה תומכת לכל מי שמתחיל את דרכו בעולם זה. בסופו של דבר, רוב המבקשים להכנס לעולם עושים את אחד מהקורסים המוכרים (ג'ון ברייס, האקריו, אקספריס וכו..). יש לציין שגם קורסים המבטיחים לעזור לכם למצוא עבודה לאחר הקורס צריך לקחת בערבון מוגבל, לא תמיד זה מצליח – בסופו של דבר זה תלוי יותר בכם מאשר בהם (ראה ערך מוטיבציה). ישנן אופציות לקורסי ערב למחפשים הסבה במקביל לעבודתם הנוכחית.
- טיפ: ישנן תוכניות אשר מציעות קורסים מסובסדים ועזרה נוספת במידה ותעמדו בתנאי הקבלה שלהן. אם החלטתם על קורס מיוחד, מומלץ לנסות לפנות קודם אליהן ולראות אם זה רלוונטי לפני שתשלמו מחיר מלא לאחד הקורסים הרגילים. דוגמא לאחת מהן – WeCode.
- טיפ 2: ישנם קורסים מסובסדים בהתאם לכל מיני קריטריונים. ביניהם:
- תואר ראשון – תואר ראשון במדעי המחשב יתן כמובן את היתרון הגדול ביותר בתחום זה אבל הדרך להשיג אחד כזה ארוכה ומפותלת.
- למידה עצמית – הכל אפשר לעשות לבד אבל כמובן שזה קשה יותר. תקראו, תעמיקו, תתייעצו ותכינו לכם תוכנית פעולה עצמית. הדגשים:
- ידע תכנותי מעמיק בשפת תכנות אחת או יותר
- כתיבת פרוייקטים תכנותיים
מעוניינים לנסות ללמוד לבד? אתם מוזמנים לעבור על סדרת הפוסטים המיוחדת שכתבתי בנושא למידה עצמית ולהתחיל משם:
איך ללמוד פיתוח תוכנה לבד – ללמוד לתכנת (חלק א')
איך ללמוד פיתוח תוכנה לבד – תכנות מתקדם (חלק ב')
איך ללמוד פיתוח תוכנה לבד – ניסיון מעשי (חלק ג')
איך ללמוד פיתוח תוכנה לבד – לימוד נוסף (חלק ד')
טיפ: גם אם בחרתם בסוף לקחת קורס או תואר כמתואר למעלה תשתדלו במקביל אליו ללמוד עצמית. תנסו להרחיב על כל נושא שעליו תשמעו בקורס ובאופן כללי תשקיעו הרבה מעבר לדרוש.
4. חיפוש עבודה
סגרתם פערים? למדתם כמה חודשים ברצף? זמן להתחיל לחפש עבודה. איך? בעזרת שיטת הסיבובים!
קורות חיים
כדי שלמעסיקים פוטנציאליים יהיה מושג מה אנחנו יודעים צריך לסכם את הכל. ניצור קורות חיים שמכילים את כל הידע והכישורים הרלוונטיים שלנו ולאחר מכן נתחיל לחפש. טיפים רלוונטיים לכתיבת קורות חיים:
- קורות חיים של אדם ללא ניסיון לא אמורים להיות יותר מעמוד אחד (אלא אם הוא באמת מקרה חריג עם המון ידע רלוונטי)!
- קורות חיים לדוגמא להורדה (מומלץ להסתכל על עוד דוגמאות בגוגל ולהתייעץ עם מכרים).
- 25 טיפים שימושיים (הייתי מוותר על לכתוב את דרישות השכר בקורות החיים!).
- אפשר להוסיף שורה-שתיים לפני הקורות חיים שמביעות את המוטיבציה הגבוהה שלכם להשתלב בתחום, מוטיבציה גבוהה יכולה לתת לנו יתרון גדול!
חיפוש עבודה
יצרתי קורות חיים, מה השלב הבא? כעת מתחילה העבודה הקשה באמת, כעת צריך למצוא עבודה. צריך למצוא מקום שיסכים להעסיק עובד ללא ניסיון ולהכשיר אותו. אם עד עכשיו הייתם תלויים בעצמכם בלבד, מעכשיו תצטרכו לחפש את האדם והחברה שיקבלו אתכם לעבודה. שלב זה ידרוש השקעה רבה וצריך לדעת לא להתייאש. גם אם שלחתם קורות חיים ל1000 חברות והוזמנתם ל20 ראיונות עבודה ונכשלתם בכולם, ראיון העבודה ה21 יכול להיות זה שתתקבלו בו. ולא לשכוח, עבודה ראשונה זה כמו למצוא בחורה להתחתן איתה – בסופו של דבר צריך למצוא רק אחת! כלים שימושיים לחיפוש עבודה רלוונטית:
- חברים, פייסבוק, משפחה, מכרים – כדאי לדבר על הנושא עם כל מי שאתם מכירים ועובד בתחום. יכול להיות שבחברה שבה הוא עובד מחפשים עובדים או אולי הוא מכיר חברות אחרות שמחפשות. כאשר קורות החיים שלכם מועברים דרך מישהו שעובד בחברה אוטומטית סיכויי הקבלה עולים מפני שכבר יש לכם ממליץ. לפעמים המלצה שווה יותר מהכל! כדאי להפיץ את העובדה שאתם מחפשים עבודה לכמה שיותר אנשים (כן, אפילו לספר), לכו תדעו מי שמע על משרה רלוונטית.
- קבוצות פייסבוק – ישנן המון קבוצות המיועדות לחיפוש עבודה בפייסבוק. הטובה מכולן הינה משרות הייטק ושיווק ללא ניסיון אשר מיועדת במיוחד לאנשים ללא ניסיון ואפשר למצוא בה משרות רלוונטיות ועוד המון מידע שימושי. כמוה יש עוד רבות וטובות.
- חברות השמה – חברות השמה נועדו לקשר ביניכן לבין החברות הרלוונטיות ואם התקבלתם החברה (שאליה התקבלתם) משלמת לחברת ההשמה על כך שעזרה לה לגייס עובד חדש. להיעזר בהן לא יכול להזיק אך צריך לוודא שהן מציעות לכם רק משרות שרלוונטיות אליכם. לעתים לחברות השמה יש מידע נוסף על החברה שהם שולחים אתכם לראיון אצלה ושווה לנסות להשיג פרטים נוספים על המשרה והדרכים להתכונן לראיון. יש לזכור שמטרת חברת ההשמה היא שתצליחו מפני שאחרת היא לא תקבל תשלום. אפשר למצוא עשרות חברות השמה בעזרת חיפוש פשוט בגוגל "חברות השמה הייטק".
- טיפ: אפשר להשתמש באתר חיפוש עבודה כמו ראנר אשר מפיץ את קורות החיים שלכם לחברות השמה רבות ויכול לחסוך זמן יקר.
- אתרי חיפוש עבודה – Drushim, AllJobs וכו. (פשוט גגלו "חיפוש עבודה" בגוגל ותתקלו בעוד המון אתרים).
- LinkedIn – לינקדאין הוא מעין פייסבוק לעניינים מקצועיים שבו נמצאים רוב אנשי ההייטק בארץ. בימינו מי שאין לו פרופיל מעודכן באתר זה כאילו לא קיים. חוץ מפרופיל מעודכן כדאי מאוד להיות אקטיבי וליצור לעצמך הזדמנויות באתר (לפנות לחברות השמה, להיות חבר בקבוצות, לפנות לחברות ישירות וגם לעובדים בחברות שונות). מומלץ לקרוא את הפוסט הבא המתאר מציאת משרה ראשונה דרך אתר זה. לכל חברה שאתם חושבים לשלוח קורות חיים שווה להכנס ללינקדאין ולראות אם אתם מכירים מישהו שעובד בחברה. אם מצאתם אחד כזה יכול להיות ששווה להעביר את הקורות חיים דרכו מפני שיותר קל להגיע לראיון ככה (בטח אם הוא יזרוק מילה טובה עליכם). אל תפחדו להציק מפני שחברות הייטק רבות מתגמלות כספית עובדים שהעבירו קורות חיים של חבר במידה והאחרון מתקבל לעבוד, ככה שגם לאיש קשר שלכם יש אינטרס להעביר את פרטיכם ושתצליחו בתהליך.
ראיון עבודה
עבדנו קשה מאוד כדי שיזמנו אותנו לראיון עבודה אך פה לא נגמרת העבודה, כעת צריך לעבור את הראיון בהצלחה וזו כבר משימה בפני עצמה. ככל שנתכונן יותר לראיון כך נשפר את סיכויינו להתקבל למשרה שעל הכף וגם אם לא נעבור את הראיון הנוכחי כל ההשקעה לא תרד לטימיון מפני שנהיה כבר מוכנים ומיומנים יותר לקראת הראיון הבא. ראיון עבודה למשרת מהנדס תוכנה מתחיל יכלול בדרך כלל חלק אישי וחלק מקצועי. יכול להיות שכדי להתקבל למשרה תיאלצו לעבור כמה ראיונות אצל מספר אנשים בארגון שחלקם יהיו מקצועיים וחלקם אישיים ויכול להיות שחלקם ישלבו בין שניהם.
החלק האישי לרוב יהיה מורכב מאחד או יותר מהנושאים הבאים:
- יספרו לכם על החברה ועל התפקיד.
- יבקשו מכם להציג את עצמכם ולספר על תחנות שעברתם בחיים (לימודים, עבודה..).
- ישאלו שאלות בנוגע לדרך העבודה שלכם, התאמתכם לצוות, תכונות חיוביות וכן הלאה..
החלק המקצועי לרוב יהיה מורכב מאחד או יותר מהנושאים הבאים:
- שאלות מקצועיות בנושאי תכנות.
- שאלות טכניות כלליות – איך עובד האינטרנט? איך כשאני פותח את הדפדפן ורושם "walla.co.il" אני בסופו של דבר מקבל את תוכן האתר בדפדפן?
- חידות הגיון – בגלל שאתם באים ללא ניסיון מראיינים רבים נוטים לשאול חידות הגיון כדי להעריך את דרך המחשבה של המרואיין.
- ישאלו על פרוייקטים שעשיתם לבד או במהלך הלימודים.
האינטרנט עמוס במידע הנוגע לראיונות עבודה ואם אתם לא מנוסים בראיונות עבודה מומלץ להקדיש כמה ימים על מנת להתכונן לפני שמתחילים לגשת לראיונות עבודה. לאחר כל ראיון כדאי להעריך מה היו נקודות החולשה שלכם בראיון ולשפרן לקראת הראיונות הבאים. כמו כן לפני כל ראיון כדאי לרענן ידע קיים ולהתכונן על דברים ספציפיים למשרה שאליה אתם מתראיינים (בשיחת הטלפון לפני הראיון אפשר לשאול מה יכיל הראיון) ועל החברה שבה אתם הולכים להתראיין.
טיפים נוספים לראיונות עבודה:
- במידה ואתם מתראיינים בכמה מקומות במקביל מומלץ לשמור מחברת עם כל המידע על כל חברה ולקחת אותה אתכם לכל מקום. אפשר להחזיק שם מידע על החברה עצמה, דברים ששאלתם ודברים אשר נשאלתם עליהם בראיונות קודמים בחברה כדי שתוכלו לעבור עליה לפני כל ראיון. היא תעזור לכם לא להתבלבל בין החברות השונות שאליהן אתם מתראיינים ולהגיע מפוקסים יותר לכל ראיון.
- מגוון טיפים כלליים
- 50 השאלות הכי נפוצות בראיון עבודה (באנגלית)
- שאלות רבות במגוון נושאים (יש חלקים שלמים על בדיקות, Unix וכו. מומלץ להתאים את ההכנה לתחומים שהחברה מתעסקת בהם)
- עברתם את הראיונות בהצלחה? כעת יבקשו מכם ממליצים, יש להתייחס לחלק זה בשיא הרצינות. טיפים באנגלית לבחירת הממליצים והכנתם
הצעת שכר ותחילת העבודה
התקבלתם למקום אחד או יותר? מזל טוב!
כעת כדאי להשוות בין הצעות השכר ולהתחיל את העבודה החדשה ברגל ימין.
5. מילה לסיום
מקצוע פיתוח התוכנה הוא מקום לקריירה נפלאה, מלאה בלמידה ועניין. כמו שכבר אמרנו בהתחלה – בסוף הכל תלוי בכם!
ובנוגע לתהליך עצמו – השתדלו לא לשכוח שזהו תהליך ארוך ולא קל. אכזבות בדרך תהיינה לא מעט, אבל בסופו של דבר זה שווה כל רגע. לאחר שמצאתם את העבודה הראשונה שלכם בתחום את העבודה השנייה הרבה יותר קל למצוא ומפה אפשר רק להתקדם ולהתפתח. בהצלחה!
קישורים נוספים: