מה זה?
מטלת בית (יכולה להיקרא גם תרגיל בית או משימת בית) הינה מטלה אשר מועמדים למשרה מקבלים כחלק מתהליך הגיוס. המועמדים מתבקשים להשלים את המטלה ולשלוח חזרה במייל את התשובות או להגיש אותן בצורה אלקטרונית ישירות לאחראי על תהליך הגיוס.
מה המטלה מכילה?
ישנם סוגים רבים של מטלות בית בהתאם לסוג המשרה אליה אתם מתראיינים.
משרת פיתוח – יכולים לבקש להוסיף התנהגות לקוד קיים או לפתח משהו מאפס לפי דרישות התרגיל.
משרת בדיקות – יכולים לבקש לתאר בפירוט איך היית בודק אפליקציה כלשהי.
משרת ניהול מוצר – יכולים לשאול מה הייתם משפרים במוצר הקיים של החברה.
והאופציות הן עוד רבות ומגוונות..
אפשר דוגמא אמיתית?
בוודאי.
"נא כתוב שלושה דברים שהרשימו אותך באפליקציית המובייל של אינסטגרם ושלושה דברים שלדעתך הינם פחות מוצלחים. בנוסף לכך, נא הצע הצעות לשיפור לכל אחד משלושת הדברים הפחות מוצלחים שמנית בתשובה לסעיף הקודם"
זו דוגמא אמיתית לשאלה שחברה שרוצה לבדוק יכולות של ניהול מוצר (פרודקט) יכולה לבקש מכם לעשות. הם בחרו מוצר מוכר שכולם משתמשים בו וככה גם ברור שכל המטרה הינה לבדוק את יכולותיכם ולא להשיג רווח כלשהו לחברה.
האם חשוב להגיש את מטלת הבית?
בדרך כלל למטלת הבית יש תפקיד מכריע לגבי המשך תהליך הגיוס, כך שאם אתם מעוניינים במשרה – זה לא חלק שאפשר לזלזל בו.
למה זה רלוונטי?
מטלת בית היא נושא שעולה הרבה בהקשר של גיוס עובדים בהייטק, ובעיקר בקרב גיוס ג'וניורים. הסיבה לכך הינה שקשה מאוד לאמוד רמה מקצועית וגם מוטיבציה של אדם ללא ניסיון תוך ראיון אחד או שניים. אין אף ממליץ רלוונטי שאפשר להסתמך על חוות הדעת שלו בנושא. ולכן הנטיה היא להעדיף מטלת בית כאחד השלבים הראשונים בתהליך הגיוס וככה לקבל על המועמד מידע נוסף.
מה הן התלונות הנפוצות לגבי מטלת בית?
לאחר קריאת כתבות רבות בנושא ושיחות עם מועמדים אני חושב שאפשר לחלק את רוב התלונות לשלוש קטגוריות:
- זו לא דרך טובה לסנן מועמדים.
- רוצים לגנוב לי רעיונות ואז להשתמש בהם לקידום החברה.
- אורך המטלה הוא מוגזם.
האם זו דרך טובה לסנן מועמדים?
תלוי את מי שואלים. מנקודת מבט אישית, רמת התרגילים כן משקפת לרוב את רמת המועמדים ולכן זה עובד. בסופו של דבר ההחלטה היא שלכם האם לעשות את התרגיל או לא.
מתי מטלת בית היא סבבה?
אני חושב שככלל אצבע אם מטלה עומדת לפחות בחלק מהקריטריונים הבאים אז היא יכולה להועיל לכם הרבה יותר מלהזיק:
- זמן ההכנה הינו סביר. זה סובייקטיבי אבל זה יכול לתסכל מאוד להשקיע שבוע בתרגיל ואז לקבל דחיה גנרית במייל ולכן במקרים כאלה שווה לשקול את הנושא בהתאם למצבכם האישי.
- תוכן המטלה נותן מושג לגבי איך נראה היום יום בזמן העבודה בחברה. במקרה כזה זו הזדמנות מעולה למועמד כדי לדעת אם הוא בכלל רוצה לעבוד בחברה.
- יש עם מי לדבר. אם נתקלתי בבעיה או שאלה זה נוח שיש למי לפנות כדי לנסות להבין יותר טוב מהו רצון המשורר.
- היא יכולה לקדם אותי מקצועית. אם יוצא לכם ללמוד נושא או רעיון חדש תוך כדי ביצוע המשימה זה רק יכול לעזור בראיונות עתידיים לחברות אחרות.
האם חברות משתמשות במטלות בית כדי שאנשים יעשו בשבילם עבודה בחינם?
אני רוצה להאמין שרוב החברות לא מתנהגות ככה. בכל מקרה חשוב גם להבין שמועמד שלא מכיר את החברה על בוריה ובהנחה שתרגיל הבית הוא לא עשרות עמודים באורכו (עם כל המידע שצריך לדעת בשביל להביא משהו חדשני), המועמד יתקשה באמת להביא רעיונות שעליהם עוד לא שמעו בחברה ולכן החשש הזה הוא הרבה פעמים מוגזם.
עדיין יש לכם ספק לגבי התרגיל? התרגיל נראה לכם מקיף מדי ואתם חוששים שיגנבו את הרעיונות שלכם? אם כך אז אולי זו לא חברה שאתם רוצים לעבוד בה מלכתחילה ואפשר לוותר על עשיית התרגיל. הכי חשוב שתרגישו בנוח בתהליך הגיוס ותהיו שלמים עם עצמכם.
קיבלתם תרגיל, על מה לשים דגש?
- לקרוא טוב טוב את ההוראות. הרבה פעמים הפספוסים הם פשוט בהבנת הנקרא.
- להשקיע. מי שיבדוק את התרגיל לא מכיר אתכם. מבחינתו זהו כרטיס הביקור שלכם והסימן הכי טוב שיש לו לרמתכם המקצועית.
- לנסות לעשות מעבר. סיימתם מהר ויש עוד זמן? תראו מה אפשר לשפר.
- להגיש בזמן.
- לדאוג שהתרגיל יעבוד. אם זה תרגיל תכנות – לדאוג שהוא גם יתקמפל אצל הבודק. לא לשכוח לצרף ספריות בהן השתמשתם ומסמך הוראות הפעלה מפורטות (readme).
- להגיש בצורה שאפשר יהיה לפתוח. למשל, העברת קבצי קוד במייל לא תמיד מצליחה וזה יכול לעכב את כל התהליך. נסו להעלות קוד לgithub או לשלוח בדרך שאתם בטוחים שתצליח על הפעם הראשונה.
לרעיונות נוספים לגבי מה לשים דגש אני מציע לקרוא את הכתבה הבאה מאתר גיקטיים.
קיבלתי תרגיל, אני צריך לעשות אותו לבד?
כדאי מאוד לעשות את תרגיל הבית בעצמכם. סיכוי סביר שאם תתקדמו בתהליך הגיוס אתם תשאלו עליו באחד מראיונות ההמשך ומבלי לעשות אותו בעצמכם לא תכירו את הנושאים לעומק ותתקשו בראיונות אלה. כמובן שמותר ואף רצוי להתייעץ ולהיעזר אם צריך.
הגשתי תרגיל וקיבלת תשובה שלילית, מה עכשיו?
מותר ואף רצוי לבקש בצורה נעימה פידבק לגבי התרגיל מאחראי הגיוס איתו הייתם בקשר בחברה. יש חברות יותר נחמדות שתחזרנה פידבק ויש כאלה שלא אבל לכם אין מה להפסיד. זה יכול להיות קריטי במסגרת שיטת הסיבובים להבין איפה טעיתם ובמה כדאי לכם להשקיע זמן כדי להשתפר, גם בלמידה וגם במטלות הבית הבאות.
משהו לסיום
מטלת בית זו הדרך להתבלט. על כל משרה שלא דורשת ניסיון עטים מאות מועמדים. אם תגישו תרגיל בזמן, באיכות טובה ואף תשקיעו מעבר תשפרו את סיכויי הקבלה שלכם דרמטית.