החלטתם לשנות קריירה ובחרתם בתחום פיתוח התוכנה? עכשיו אתם כנראה תוהים מאיפה להתחיל. לפניכם מדריך מעשי לגבי איך אפשר ללמוד לבד ולהגיע ליעד הנכסף. מומלץ לקרוא קודם את חלק א' אשר מרחיב לגבי לימוד שפת התכנות הראשונה ויצירת כמה פרוייקטים בסיסיים.
הערה: כל התוכן הנכתב כאן הינו על סמך דעה אישית ושיטוט בנושאים קשורים באינטרנט בלבד. אין לקחת שום דבר כמובן מאליו ויש להמשיך ולחקור את הנושא!
אז איפה היינו?
- למדנו Java Script
- למדנו HTML וCSS
- יצרנו כמה אתרים כפרוייקטים בסיסיים
איך ממשיכים מפה?
האמת היא שמפה אפשר להמשיך לכל מיני כיוונים. עולם הפיתוח הוא עשיר ומורכב ולכן מצד אחד צריך ללמוד עוד ועוד אך מצד שני צריך לוודא שאנחנו לא מתפזרים ולומדים יותר מדי נושאים בצורה שטחית בלבד (תפסת מרובה לא תפסת). בסופו של דבר בראיונות נרצה להראות ידע מעמיק ולכן נצטרך להתעמק בכמה תחומים ולוותר על האחרים. הבחירה היא שלכם לאיזה כיוון ללכת – פיתוח צד לקוח, צד שרת או אוטומציה (מה זה אומר? לחצו כאן לפירוט על התחומים השונים).
לא יודעים מה לבחור?
אני ממליץ שנעמיק בצד לקוח אבל בו בזמן גם נלמד על קצה המזלג את צד השרת ומסדי הנתונים. ככה בסופו של דבר נוכל ליצור פרוייקטים מרשימים ולגשת לראיונות עבודה עם ידע מעמיק ומקיף.
איזו שפת תכנות נלמד עכשיו?
בזכות העובדה שלמדנו ג'אווה סקריפט אין לנו כעת צורך ללמוד שפה חדשה (אנחנו חיים את החלום). להזכירכם, ג'אווה סקריפט מתאימה גם לצד לקוח וגם לצד שרת וזו האחת הסיבות שבחרנו ללמוד אותה.
יאללה בואו נתחיל
שלב 1 – ספריית צד לקוח מתקדמת בשם React
רוב חברות ההייטק בימינו לא מפתחות יותר צד לקוח (נקרא גם פרונטהנד) בג'אווה סקריפט בסיסית, כמעט כולן משתמשות בספריה אחת או יותר על מנת להקל על פיתוח הפרונטהנד. אחת הספריות הפופולאריות ביותר בימינו נקראת React והיא מבית היוצר של Facebook (היום היא מתוחזקת כopen source לכל דבר ועניין).
יצא לי לעשות קורס מעולה ביודמי בתשלום חד פעמי שאני מאוד ממליץ (הוא מתעדכן באופן תדיר). תזכורת: מחירי הקורסים ביודמי משתנים תכופות. נכנסתם לאתר ומחיר הקורס גבוה מדי? תנסו שוב בזמן אחר. כל כמה ימים יש מבצעים שמורידים את המחירים דרמטית לאזור ה50 ש"ח לקורס.
במידה ולא תרצו לשלם תוכלו כמובן ללמוד מהאינטרנט, זה יהיה קצת פחות מסודר אבל זה יהיה חינם. בין המקורות הנוספים שאפשר ללמוד מהם:
טיפ: תמיד נקפיד לקרוא חומר נוסף ולראות סרטונים על כל נושא על מנת לוודא שהכל ברור לנו (חיפוש קצר בגוגל יניב לכם עוד המון סרטונים נוספים). סרטונים ששווה לראות כבר בהתחלה:
שלב 2 – שיפור הפרוייקטים שלנו
נכון הפרוייקטים שבנינו בחלק א'? אז בנינו אותם בג'אווה סקריפט בסיסית, כעת אפשר להמיר אותם לReact. פשוט נכתוב אותם מחדש בעזרת הספריה החדשה שזה עתה למדנו, אפשר להתחיל מהאתר שבנינו לניהול משימות.
השתעממתם מהפרוייקטים הישנים? אחלה, אז בואו ניצור חדשים בעזרת React. הפיתוח אמור להיות קל יותר כעת ובסופו של דבר הכי חשוב לתרגל.
שלב 3 – פיתוח צד שרת בNode.js וMongoDB
כל תוכנה שבנינו עד כה סבלה מבעיה אחת חמורה – המידע לא נשמר לאורך זמן. כל אימת שריפרשנו את הדפדפן כל המידע נעלם. ישנם פתרונות פשוטים על מנת לפתור זאת בעזרת מה שלמדנו עד כה אבל הם לא יקדמו אותנו לאן שאנחנו רוצים להגיע. בשביל לדעת לתכנת בעולם האמיתי צריך לדעת גם מה קורה מאחורי הקלעים. ולכן מומלץ לדעת לפחות פיתוח צד שרת (נקרא גם בקהנד) בסיסי עם מסד נתונים כלשהו. אנחנו כבר יודעים ג'אווה סקריפט ולכן ננצל זאת בשביל ללמוד פיתוח צד שרת בNode.js ונוסיף גם שימוש במסד נתונים MongoDB.
לקורס מומלץ ביודמי (בתשלום חד פעמי כמובן) על מנת ללמוד את שני הנושאים תוכלו ללחוץ כאן. ואם תרצו מקורות חינמיים אספתי כמה לשימושכם:
טיפ: תמיד נקפיד לקרוא חומר נוסף ולראות סרטונים על כל נושא על מנת לוודא שהכל ברור לנו (חיפוש קצר בגוגל יניב לכם עוד המון סרטונים נוספים). סרטונים ששווה לראות כבר בהתחלה:
טיפ: כנראה במהלך הקורס, החומר הכתוב או הסרטונים שמעתם או השתמשתם בExpress כתוספת לNode.js. החלטה מעולה – זו ספריה מאוד פופולארית. אם במקרה לא השתמשתם בה, מומלץ לקרוא גם עליה ולהוסיף אותה לפרוייקטים שלכם.
שלב 4 – בניית פרוייקט פשוט מקצה לקצה
עכשיו אפשר להפוך את הפרוייקטים שבנינו עד כה לשלמים. למשל, אתר המשימות שלנו יוכל לשמור מידע לתמיד וכך נוכל להשתמש בו בחיי היום יום גם אם בטעות עשינו ריפרש לדפדפן.
שלב 5 – הצעדים הבאים
ברכותי, פיתחתם אתר שלם מקצה לקצה. כעת יש בידיכם את כל הכלים על מנת לפתח כל אתר שתחפצו בו, אתם עכשיו מפעל משל עצמכם! למרות שבמקצוע הזה צריך ללמוד בלי הפסקה החלק הכולל קורסים במדריך שלנו נגמר.
משהו נחמד: בלי לשים לב למדנו על כל הטכנולוגיות אשר מרכיבות את החבילה הטכנולוגית שנקראת MERN, אז ברכותי, אתם כעת מתכנתי MERN!
מה עכשיו? זה כבר נושא לפוסט הבא בסדרה – על נסיון מעשי.