התקבלתם לעבודה חדשה? מחר היום הראשון ואתם רוצים להתחיל את העבודה החדשה ברגיל ימין?
בין אם זו עבודה ראשונה ובין אם לא העצות כאן נועדו בשבילכם על מנת לפזר את הערפל ולהרגיע את החשש.
כמו תמיד, אין לקחת את הטיפים המוצעים כמובן מאליו מאחר והם מבוססים על דעה אישית בלבד.
1. שעת הגעה
זה מאוד תלוי בחברה (אם יש הסעה אחת שמגיעה ב-8 לעבודה או אם כולם מתחילים ב-8 וחצי אז אין ברירה) אבל אם אתם מתחילים בחברת הייטק סטנדרטית אז ביום הראשון אין צורך להקדים ולהגיע ב7 בבוקר, כנראה שלהגיע ב9 יהיה מספיק. בשבוע הראשון ובטח שביום הראשון לא תוכלו לעשות הרבה ללא עזרה (וזה טבעי), ולכן אין טעם להקדים את כל העובדים. מצד שני, כמובן שלא לאחר מעבר לשעה שאמרו לכם שעד אליה נהוג להגיע.
טיפ: אפשר לשאול בראיון עבודה או לאחריו את המנהל או את אשת כוח האדם מתי נהוג להתחיל. אם מכירים מישהו שעובד בחברה אפשר לשאול גם אותו. במרבית חברות ההייטק יש שעת הגעה מקסימלית, רצוי מאד לברר מה היא ולא לחרוג ממנה, ובמידה ומאחרים, רצוי להודיע על כך.
2. לבוש
ברוב חברות ההייטק מתלבשים בגינס וחולצת טריקו ביום יום והמשקיעים מחליפים את חולצת הטריקו בחולצה מכופתרת. אם אתם לא בטוחים או רוצים לעשות רושם ראשוני טוב, אפשר לבוא בימים הראשונים בלבוש מכובד יותר (חולצה מכופתרת) ולאחר שתרגישו בנוח תוכלו כבר להתחיל לבוא עם חולצת טריקו.
טיפ: במידה ואתם עובדים עם לקוחות, רצוי לבדוק מה קוד הלבוש לפני הפגישה על מנת למנוע מבוכה.
3. אוכל
האנשים בחברות הייטק מתחלקים ל3 סוגים:
- האוכלים בחוץ – כל יום אוכלים במסעדה אחרת, בהתאם לכרטיס השי לארוחות שהעבודה מספקת (cibus, 10bis, couponphone) או בהתאם ליכולתם הכלכלית בתשלום באשראי.
- הלוקחים take away מבחוץ ואז אוכלים אותו במשרד.
- המביאים אוכל מהבית (מחממים במיקרו שקיים ברוב החברות).
טיפ: רצוי לפחות בהתחלה לבדוק מה חברי הצוות שלכם עושים ולהצטרף אליהם, ככה זה יתן לכם הזדמנות להתגבש יחד איתם.
טיפ 2: במגוון חברות הייטק ישנו חדר אוכל מסובסד, אשר זול יותר מאשר קניה בחוץ.
טיפ 3: במידה והנכם שומרי כשרות, יש לבדוק מה המדיניות לגבי המטבחים במקום.
4. לימוד
אין דרך טובה יותר ללמוד בהתחלה מלשאול שאלות. במקומות גדולים ומסודרים ישנה תוכנית חפיפה מסודרת ובמקומות קטנים תיאלצו ללמוד לבד. אף אחד לא מצפה מכם לדעת דברים שמעולם לא נתקלתם בהם ולכן ישתדלו להסביר לכם. אל תרגישו לא נעים לשאול שאלות, רק שימו לב שאתם לא מציקים בשאלות בלי סוף (מפני שגם לאחרים יש עבודה להספיק). תצאו מתוך הנחה שככל שהמערכת אותה תלמדו מסובכת יותר, כך יהיה לכם זמן לימוד ארוך יותר. אין טעם להיכנס ללחץ או לנסות לאגור המון מידע בזמן קצר. תהיו סבלנים ותנסו שהשאלות שלכם תהיינה ממוקדות וספציפיות ככל האפשר.
טיפ: תביאו אתכם מחברת גדולה לעבודה ותכתבו כל דבר שמסבירים לכם, ככה תוכלו לעבור על זה לאחר מכן ולוודא שאתם מבינים, אבל הכי חשוב זה שזה ימנע מכם לשאול שאלות פעמיים. הרבה אנשים מאוד אוהבים לעזור אבל גם אותם יכול לעצבן להסביר למישהו אותו דבר פשוט כמה פעמים, זה נותן רושם כאילו הצד השני לא מקשיב. כתיבה במחברת תפתור את העניין. כמובן שאפשר לאחר מכן לסדר הכל בקבצים במחשב כדי שיהיה יותר נוח לגשת למידע, הכל תלוי בהעדפה אישית. בכל מקרה אין לוותר על מחברת מפני שכשעובדים עם מישהו או במהלך ישיבות המחשב לא תמיד ליד.
טיפ 2: בעבודה תתקלו במושגים שאינכם מכירים או בטכנולוגיות חדשות. לפעמים במקום לשאול המון שאלות אפשר לנסות ללמוד לבד על הנושא באינטנרנט בזמן "מת" בעבודה או אפילו בבית (לפחות בהתחלה). ככה תלמדו מהר יותר ותוכלו לדבר עם עמיתיכם לעבודה באותה שפה.
טיפ 3: אם תרצו להגדיל ראש תוכלו לאחר הקבלה לשאול את המנהלים באילו טכנולוגיות הצוות משתמש וכך תוכלו ללמוד קצת לפני ולהגיע מוכנים יותר ליומכם הראשון בעבודה. מה שכן, זה לא קריטי – עוד תעבדו המון לאחר שתתחילו ותמיד טוב גם לנוח בין עבודות.
5. רושם ראשוני
השבועות הראשונים והמשימות הראשונות שתתעסקו בזמן הזה יקבעו פעמים רבות את התדמית שתווצר לכם ושכנראה תדבק אליכם להמשך העסקתכם. לכן כדאי להגיע להספק טוב ושגרף הלמידה שלכם יעלה בזווית חדה.
טיפ: סיכמתם מידע על החברה או התפקיד בצורה טובה (ראה טיפים בחלק ה"לימוד")? העלו זאת לשרתי החברה ואפשרו לעובדים חדשים להנות מכך גם כן. בכל החברות חסר מידע זמין לעובדים חדשים, אין ספק שיעריכו זאת.
טיפ 2: מצאתם טעות באחד ממסמכי הonboarding? דברו עם האדם הרלוונטי ותקנו אותה. זו גישה נכונה לעבודה באופן כללי, תנסו לתרום בכל דבר אפשרי. יכול להיות שתיקון קטן יכול לחסוך לעובד הבא שיתחיל שעות של תסכול.
6. אנשים
האנשים שאיתם אתם עובדים הם שם כדי להשאר, כדאי להתייחס לכולם בכבוד ובצורה נחמדה. גם אם מישהו כפוף אליכם או בצוות אחר לגמרי ישנו סיכוי סביר שביום מן הימים הוא יעבוד אתכם ואתם גם לא יודעים מי קשור למי ומי מכיר את מי. בנוסף לזה אתם הולכים לבלות את מירב זמנכם בעבודה, אתם רוצים ליצור חברויות עם אנשים ולהנעים את זמנכם.
אנקדוטה: אנשים שאליהם תתחברו על סמך נושאים שלא קשורים לעבודה (תחביבים, מקום עבודה קודם משותף, ילדים וכו..) יהיה קל יותר לשאול אותם שאלות על נושאים הקשורים לעבודה (ובהתחלה אתם תצטרכו כל עזרה אפשרית).
טיפ: תנסו בעיקר להקשיב בהתחלה. אם תתמקדו בלהקשיב תוכלו ללמוד המון וגם תראו קשובים ואדיבים. אף אחד לא אוהב עובד חדש שבא מבחוץ וישר פותח את הפה בלי לדעת בכלל מה קורה. כמובן שלא כדאי לשתוק כמו דג וכולם מצפים גם לשמוע פרטים על העובד החדש (את\אתה!).
טיפ 2: נסו לחייך ולהיראות אדיבים. אם הגעתם למקום חדש, שאליו כנראה רציתם להגיע, כנראה שמבחינתכם זהו מקום טוב. אין מה לשבת עם פרצוף עגום. פרצוף מיואש אינו מעורר אדיבות.
7. שעת יציאה
לפחות בהתחלה לא כדאי להיות הראשון שעוזב את המשרד. מומלץ לברר עם שאר חברי הצוות מה נהוג בחברה מבחינת שעות עבודה ולעבוד קצת יותר. מה שכן, אין טעם להרוג את עצמכם ולעבוד 15 שעות ביום. עבודה זה מרתון ולא ספרינט ובטח אין טעם לטחון עבודה בהתחלה כאשר אתם זקוקים לחברי הצוות שכבר הלכו הביתה.
8. אמצו אורח חיים המתאים לאנשים עובדים
לפחות בהתחלה ותרו על יציאות עד שעות מאוחרות והקפידו לישון מספיק כדי שתגיעו רעננים לעבודה. לא רק שכך לא תרדמו במהלך ישיבות או אחרי ארוחת צהריים, גם מידע חדש נקלט הרבה יותר טוב כשאנחנו רעננים. אם זו עבודתכם הראשונה בהייטק כדאי להקפיד על כך, החומר הטכני יכול להיות מורכב ואתם תרצו להיות במיטבכם.
9. מילה לסיום ומידע נוסף
בסופו של דבר היום הראשון בעבודה הוא בדיוק כמו היום הראשון בכתה א', בצבא או באוניברסיטה. יש לחץ, הכל חדש אבל בסופו של דבר הכל מסתדר. בהצלחה!
מידע נוסף שמצאתי מעניין: